fbpx
Domov Koláče a zákusky Sladká radosť: Karamelová torta s lieskovcami

Sladká radosť: Karamelová torta s lieskovcami

Autorka Jana Štrbková
karamelová torta s lieskovcami recept

Keď chcem potešiť na sviatok nášho školáka Filipa, pripravujem karamelový zákusok. Preto je karamelová torta s lieskovcami a domácim marhuľovým džemom u nás doma veľký hit. Vyskúšajte tento perfektný a jednoduchý recept.

karamelová torta s lieskovcami recept

Sladká radosť: Karamelová torta s lieskovcami

Keď chcem potešiť na sviatok nášho školáka Filipa, pripravujem karamelový zákusok. Preto je karamelová torta s lieskovcami a domácim marhuľovým džemom u nás doma veľký hit. Vyskúšajte tento perfektný a jednoduchý recept. Koláče a zákusky karamelová torta s lieskovcami recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 tortová forma Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.3/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

Ingrediencie sú na tortovú formu s priemerom 20 - 22 cm:
Na korpus: 5 vajíčok, 100 g kryštálového cukru, soľ, 3 lyžice studenej vody, 100 g mletých lieskovcov, 80 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva
Na prvú plnku: 250 g marhuľového džemu
Na druhú plnku: 150 ml vody, 2 žĺtky, ktoré nám ostali z ingrediencií na korpus, 3 lyžičky kukuričnhého škrobu alebo vanilkového pudingu, 150 g kryštálového cukru, 175 ml 33% smotany na šľahanie, 150 g masla
lieskovce alebo cukríky na dozdobenie

 

Postup

  1. Pripravíme si korpus. 3 žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom a 3 lyžicami studenej vody dopenista. 5 bielkov vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Dôkladne zmiešame múku s práškom do pečiva. Do vyšľahaných žĺtkov striedavo jemne zapracúvame múku a dotuha vyšľahaný sneh. Nakoniec prisypeme mleté orechy.
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky potrieme maslom. 
  3. Rúru vyhrejeme na 200 °C a tortu pečieme asi 15 minút.
  4. Žĺtka a kukuričný škrob dohladka vymiešame vo vode a uvaríme hustý krém.
  5. Cukor necháme na miernom ohni dozlatista skaramelizovať, trvá to asi 5 - 7 minút.
  6. Do hotového karamelu prilejeme teplú smotanu a na miernom ohni dohladka vymiešame.
  7. Karamel odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
  8. Źĺtkový krém preložíme do šľahača a prilejeme teplý karamel. Šľaháme, kým hmota úplne nevychladne. Do hladkého vychladnutého krému primiešame zmäknuté a na kúsky nakrájané maslo. Šľaháme, kým hmota nie je krásne nadýchaná.
  9. Korpus prekrojíme na dve polovice. Spodnú časť položíme na tortový podnos a potrieme marhuľovým džemom.
  10. Karamelový krém si preložíme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou. Na lekvár nanášame ozdobné hviezdičky plnky, minieme asi polovicu.
  11. Priklopíme druhým plátom.
  12. Zvrchu dozdobíme plnkou pomocou ozdobnej špičky tvarujeme hviezdičky.
  13. Nakoniec tortu dozdobíme karamelovými cukríkmi alebo lieskovcami. 

Tip Medových motúzov

Tortu môžeme dozdobiť ešte hoblinkami bielej a tmavej čokolády alebo čokoládovými cukríkmi.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1