fbpx
Domov Dobroty pre deti Zdravé a chutné: Čerešňové lievance s kefírom

Zdravé a chutné: Čerešňové lievance s kefírom

Autorka Jana Štrbková
čerešňové lievance s kefírom recept

Keď sú na obed lievance, to je u nás doma kopec radosti. Tentokrát som mala v chladničke len samé zdravé ingrediencie a tak som zdravé lievance pripravila z kozieho kefíru, domácich vajíčok a celozrnnej špaldovej múky. K tomu dom ešte pridala čerešňovú omáčku bez cukru, len s medom z našej včelnice.

Z kuchyne mám krásny výhľad na čerešňu. A tak som sa už pár týždňov pri miešaní obsahu hrncov tešila, kedy začne sezóna tohoto superzdravého a superlahodného ovocia. Po celý ten čas, ako som postávala pri sporáku a boli to skutočne desiatky minút, lebo varím každý boží deň, som si v hlave zoraďovala receptíky, ktoré z nich pripravím. Filip miluje lievance, v chladničke bol delikátny domáci kefír z kozieho mlieka a tak som pridala domáce vajíčka a celozrnnú špaldovú múku. Vznikla tak delikatesa zo samých zdravších alternatív klasických „lievanocvých“ surovín. No mňam!!!
Jana Štrbková

čerešňové lievance s kefírom recept

Zdravé a chutné: Čerešňové lievance s kefírom

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Na lievance: 250 g celozrnnej špaldovej múky, 400 ml kozieho kefíru, 4 vajíčka, 1 lyžica sódy bikarbóny, 1 lyžica olivového oleja
Na čerešňovú omáčku: 500 g čerešní, 4 lyžice medu, 50 ml ovdy, 2 lyžice citrónovej šťavy

čerešňové lievance s kefírom recept

Foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si lievance.
  2. Mlieko dôkladne zmiešame s vajíčkami.
  3. Preosiatu múku dôkladne zmiešma so sódou bikarbónou.
  4. Ingrediencie spojíme do hladkého cesta a necháme 10 minút postáť.
  5. Medzitým si pripravíme čerešňovú omáčku.
  6. Čerešne odkôstkujeme, vložíme do misky, pridáme vodu a citrónovú šťavu.
  7. Privedieme do varu a 5 minút povaríme.
  8. Nakoniec dosladíme medom.
  9. Lievance pečieme dozlatista na troche oleja z každej strany asi minútku - dve.
  10. Hotové lievance polejeme čerešňovou omáčkou a ihneď podávame

Tip Medových motúzov

Omáčku nemusíme variť. Čerešne zalejeme citrónovou šťavou a zmiešame s medom. Natrieme na lievance. Môžeme posypať mletou škoricou.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1