K letu patria ovocné knedle rovnako ako rozpálené slnko na oblohu. Aj ja, Veronika, mám svoje najobľúbenejšie, a sú jednoznačne batátové slivkové knedlíky (ale malinové by možno tiež stáli za hriech). No a práve teraz majú sezónu.
O tých skoro klasických, zo špaldovej múky a s makom, o tých už písala Janka. Ja ale ustavične experimentujem a veľakrát vynechávam tradičné suroviny. Takže bez pšeničnej múky, bez mlieka, bez cukru, bez zemiakov…Ale so slivkami! A vlastne aj so zemiakmi, len sú sladké. Tieto batáty sú naozaj skvelou surovinou na prípravu cesta. Keď som ich prvýkrát jedla ako pečené, myslela som si, že je to naposledy. Zdali sa mi príliš sladké a veľmi som nerozumela americkej tradícii robiť z nich pyré a podávať k mäsu… Ale nechala som sa presvedčiť na ďalšie ochutnávanie a dnes ich už naozaj pridávam do všelijakých slaných ale aj sladkých receptov.
Jeden z takýchto experimentov sú aj moje batátové slivkové knedle. Cesto síce chutí celkom inak než to bežné múčne a so zemiakmi a je aj mäkšie a lepkavejšie. Ale doplnené sirupom z agáve alebo medom, božským makovým olejom a opečenými orieškami, sú vážne super!
VEONIKA LUCÁKOVÁ