fbpx
Domov Koláče a zákusky Famózna piškótová roláda s mascarpone

Famózna piškótová roláda s mascarpone

Autorka Jana Štrbková
Piškótová roláda s mascarpone

Pečiem v Dámskom klube v RTVS 20.03.24. Nedeľný dezert plný lahodného krému a ovocia to je moja piškótová roláda. Je hotová veľmi rýchlo, chutí všetkým a dozdobiť ju môžete bobuľovým ovocím, ktoré ste si práve natrhali v záhradke, či doniesli z trhu.

Piškótová roláda s mascarpone

Famózna piškótová roláda s mascarpone

Vytlačiť recept
Porcie: 1 roláda Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 4 počet hlasov )

Ingrediencie

5 vajíčok, štipka soli, 125 g kryštálového cukru, 125 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva
Na plnku: 200 g čokolády na varenie, 250 g hladkého tvarohu, 250 g mascarpone, 2 balíčky vanilkového cukru
Na dozdobenie: 200 g čerstvého bobuľového ovocia

Postup

Rúru vyhrejme na 180 ˚C. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej, bielej, nadýchanej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme cez sitko. Po lyžiciach pridávame do žĺtkovej hmoty. Po tretinách, jemne, do cesta primiešame sneh. 

Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto, rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista asi 10 - 12 minút. 

Na pracovnú dosku roprestrieme čistú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú porádu preklopíme na utierku papierom navrch a opatrne ho stiahneme z rolády. Ešte horúce cesto zrolujeme spolu s utierkou ako roládu a necháme vychladnúť.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Dohladka ju rozmiešame s tvarohom a vanilkovým cukrom. Nakoniec jemene primiešame mascarpone. Nešľaháme, aby nám plnka držala tvar. 

Dvoma tretinami plnky naplníme vychladnutú roládu. Zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu stuhnúť v chladnička. Zvyšnou plnkou naplníme zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou a dozdobíme vrch rolády. Nakoniec dozdobíme roládu čerstvým bobuľovým ovocím. Môžeme poprášiť práškovým cukrom.

 

Tip Medových motúzov

Roládu môžeme pred plnením osviežiť tak, že ju natrieme 250 ml ríbezľového alebo malinoého džemu.

Ešte si prečítajte

2 komentáre

Andrea 12. júla 2021 - 20:05

Krásny deň prajem Janka,vyskúšala som Vaśu piśkótovú roládu s mascarpone,bola vynikajúca veĺmi chutná,ďakujem krásne za recept.

Odpoveď
Jana Štrbková 12. júla 2021 - 20:06

Ďakujem veľmi pekne za komentár, veľmi ste ma potešili, že sa roláda vydarila a že vám chutila.

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1