Pečiem v Dámskom klube v RTVS 20.03.24. Nedeľný dezert plný lahodného krému a ovocia to je moja piškótová roláda. Je hotová veľmi rýchlo, chutí všetkým a dozdobiť ju môžete bobuľovým ovocím, ktoré ste si práve natrhali v záhradke, či doniesli z trhu.
5 vajíčok, štipka soli, 125 g kryštálového cukru, 125 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva Rúru vyhrejme na 180 ˚C. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej, bielej, nadýchanej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme cez sitko. Po lyžiciach pridávame do žĺtkovej hmoty. Po tretinách, jemne, do cesta primiešame sneh. Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto, rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista asi 10 - 12 minút. Na pracovnú dosku roprestrieme čistú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú porádu preklopíme na utierku papierom navrch a opatrne ho stiahneme z rolády. Ešte horúce cesto zrolujeme spolu s utierkou ako roládu a necháme vychladnúť. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Dohladka ju rozmiešame s tvarohom a vanilkovým cukrom. Nakoniec jemene primiešame mascarpone. Nešľaháme, aby nám plnka držala tvar. Dvoma tretinami plnky naplníme vychladnutú roládu. Zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu stuhnúť v chladnička. Zvyšnou plnkou naplníme zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou a dozdobíme vrch rolády. Nakoniec dozdobíme roládu čerstvým bobuľovým ovocím. Môžeme poprášiť práškovým cukrom. Roládu môžeme pred plnením osviežiť tak, že ju natrieme 250 ml ríbezľového alebo malinoého džemu.Famózna piškótová roláda s mascarpone
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Na plnku: 200 g čokolády na varenie, 250 g hladkého tvarohu, 250 g mascarpone, 2 balíčky vanilkového cukru
Na dozdobenie: 200 g čerstvého bobuľového ovociaPostup
Tip Medových motúzov
2 komentáre
Krásny deň prajem Janka,vyskúšala som Vaśu piśkótovú roládu s mascarpone,bola vynikajúca veĺmi chutná,ďakujem krásne za recept.
Ďakujem veľmi pekne za komentár, veľmi ste ma potešili, že sa roláda vydarila a že vám chutila.