fbpx
Domov Čo na obed Hovädzie na burgundský spôsob: Boeuf bourgiugnon

Hovädzie na burgundský spôsob: Boeuf bourgiugnon

Autorka Jana Štrbková
boeuf bouruignon recept

Hovädzie mäso na burgundský spôsob boeuf bourgiugnon s poriadnou dávkou červeného vína chutí neodolateľne. Tajomstvo jeho dokonalej chute spočíva v pomalom dusení, preto je to ten najlepší víkendový recept.

boeuf bouruignon recept

Hovädzie na burgundský spôsob: Boeuf bourgiugnon

Hovädzie mäso na burgundský spôsob boeuf bourgiugnon s poriadnou dávkou červeného vína chutí neodolateľne. Tajomstvo jeho dokonalej chute spočíva v pomalom dusení, preto je to ten najlepší víkendový recept. Čo na obed hovädzie na burgundský spôsob, boeuf bourguignon European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

1 kg hovädzej nožiny, 2 PL hladkej múky, 2 PL olivového oleja, 150 g prerastenej slaniny, 2 cibule, 2 strúčiky censaku, 75 ml brandy, 750 ml červeného vína,  500 ml hovädzieho vývaru, 2 bobkové listy, 2 vetvičky tymiánu, 2 vetvičky petržlenovej vňate, 2 cm vetvička čerstvého rozmarínu, 1 PL masla, 2 jarné cibuľky, 150 g kuriatok, 150 g hlivy ustricovej, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie

Postup

Mäso nakrájame na 4 cm kocky a obalíme v zmesi múky, čierneho korenia a soli. Hrniec s hrubým dnom rozohrejeme na silnom ohni, pridáme 1 PL olivového oleja, nadrobno nakrájanú slaninu a opekáme asi 2 minúty. Pridáme hovädzie mäso a opekáme zo všetkých strán dozlatista. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, 1 pretlečený a jeden  na polovicu prekrojený cesnak a opekáme asi 10 minút. 
Mäso podlejeme brandy, keď hrncom opatrne zatrasieme, brandy vzplanie. Hneď, ako plameň zhasne, prilejeme červené víno, hovädzí vývar, privedieme do varu. Pridáme bylinky, hrniec prikryjeme a mäso dusíme aspoň 2 hodiny na miernom ohni domäkka. 
Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja, 1 PL masla a opečieme na nej rozštvrtené jarné cibuľky aj s vňaťou, pridáme nasekané huby a opražíme dozlatista. Pridáme k mäsu a dusíme ešte 20 minút. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.

Tip Medových motúzov

Ak chcete dosiahnuť rovankú chuť, ako vo francúzskych reštauráciách, na prípravu používajte kvalitné burgundské víno.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1