fbpx
Domov Čo na obed Jednoduché bryndzové pirohy

Jednoduché bryndzové pirohy

Autorka Jana Štrbková
Najlepší recept na bryndzové pirohy

Toto sú vynikajúce a pritom jednoduché bryndzové pirohy. Táto dobrota tvorí základ našej slovenskej kuchyne. Pripravte si ich spolu so mnou doma. Uvidíte, že tie, ktoré si vlastnoručne vyrobíte, budú chutiť najlepšie.

Najlepší recept na bryndzové pirohy

Jednoduché bryndzové pirohy

Najlepší recept na jednoduché bryndzové pirohy. Čo na obed Jednoduché bryndzové pirohy slovenská kuchyňa
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 500 g zemiakov, 250 g múky, 1 vejíčko, štipka soli

Na plnku: 500 g zemiakov, 1 cibuľu, 1 lyžicu mangalicovej masti, 250 g bryndze,  soľ, mleté čierne korenie

Na posypanie: 150 g údenej slaniny, 250 g kyslej smotany, pažítka alebo petržlenová vňať či iné bylinky na dozdobenie

Najlepší reecept na bryndzové pirohy so slaninkou

Najlepší recept na bryndzové pirohy so slaninkou. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Kilo zemiakov v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Precedíme, ošúpeme a nastrúhame najemno.
  2. Cibuľu najemno nakrájame a restujeme na masti dozlatista. Do bryndze pridáme opraženú cibuľku aj s masťou, pol kila nastrúhaných uvarených zemiakov, osolíme okoreníme. Dôkladne premiešame. Plnka je hotová. 
  3. Na cesto pridáme do 500 g uvarených a nstrúhaných zemiakov múku, vajíčko a soľ, premiesime.
  4. Cesto preložíme na dôkladne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na tenký plát. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme kolieska: Mne sa osvedčilovykrajovátko na pirohy. Môžete použiť aj pohár s priemerom asi 7 cm. Do stredu kolieska pridáme lyžičku náplne a preložíme, okraje dôkladne spojíme prstami.
  5. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 4 minúty, kým nevyplávajú na hladinu. Počas varenia miešame, aby sa pirohy neprilepili na dno hrnca.
  6. Slaninu nadrobno nakrájame a na panvici slaninu opražíme dozlatista. Ak nemáte mangalicovú slaninku, pridajte aj lyžicu masti.
  7. Pirohy servírujeme s kyslou smotanou, opraženou slaninkou a bylinkami.

Tip Medových motúzov

K pirohom podávame kyslé mlieko alebo žinčicu.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1