fbpx
Domov Dobroty pre deti Najlepší na svete: Tradičný kysnutý rebarborový koláč

Najlepší na svete: Tradičný kysnutý rebarborový koláč

Autorka Jana Štrbková
kysnutý rebarborový koláč recept

Kyslastá rebarbora chutí najlepšie v tomto recepte. Je to tradičný kysnutý rebarborový koláč s posýpkou. Pečiem ho aspoň raz počas sezóny rebarbory. Tak sa ku mne pridajte.

kysnutý rebarborový koláč recept

Najlepší na svete: Tradičný kysnutý rebarborový koláč

Kyslastá rebarbora chutí najlepšie v tomto recepte. Je to tradičný kysnutý rebarborový koláč s posýpkou. pečiem ho aspoň raz počas sezóny rebarbory. Tak sa ku mne pridajte. Dobroty pre deti kysnutý koláč, kysnutý rebarborový koláč, tradičný kysnutý rebarborový koláč, rebarbora, recepty z rebarbory European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 plech Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.2/5
( 5 počet hlasov )

Ingrediencie

500 g špaldovej hladkej múky, 250 ml mlieka, 75 g kryštálového cukru, 25 g droždia, 2 žĺtky + 1 vajce na potretie okrajov, 75 g masla, nastrúhanú kôru z 1 biocitróna, 1 lyžičku soli, 500 – 600 g rebarbory, 2 vrecká vanilkového cukru
Na posýpku: 100 g masla, 140 g špaldovej hladkej múky, 100 g kryštálového cukru

tradičný kysnutý rebarborový koláč

Tradičný kysnutý rebarborový koláč. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Múku preosejeme do väčšej misy, uprostred urobíme jamku, do nej vlejeme trochu vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a rozdrobené droždie. Odložíme na teplé miesto, zakryjeme a počkáme asi 15 minút, kým sa vytvorí kvások. Potom pridáme žĺtky, maslo, zvyšok cukru, citrónovú kôru, soľ a postupne prilejeme zvyšok mlieka. Vypracujeme vláčne cesto, miesime dlho, aspoň 20 minút. Je to tvrdá práca, ale máme odskúšané, že robot šikovné ručičky nenahradí. Potom cesto odložíme na teplé miesto, zakryjeme utierkou a necháme aspoň dve hodiny kysnúť. Počas tohto času zdvojnásobí svoj objem. 
  2. Rúru predhrejeme na 170 °C. Veľký plech alebo dva menšie plechy vymastíme maslom. Na každý dáme polovicu cesta a rukami ho roztiahneme na celú jeho plochu. Posypeme umytou, škrabkou ošúpanou a na kúsky nakrájanou rebarborou a vanilkovým cukrom. 
  3. Na posýpku si do misky dáme na kúsky nakrájané maslo, posypeme ho múkou a cukrom a rýchlo spracujeme prstami. Posýpkou rovnomerne poprášime koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 20 minút dozlatista.
tradičný kysnutý rebarborový koláč recept

Tradičný kysnutý rebarborový koláč. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Na pečenie môžete použiť aj špaldovú celozrnnú múku.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1