fbpx
Domov Grilovačka Špecialita do kotlíka: Cigánske lečo

Špecialita do kotlíka: Cigánske lečo

Autorka Jana Štrbková
kotlíková špecialita cigánske lečo recept

Letné víkendy sú ako stvorené na varenie vonku. Čerstvý vzduch, dobrá nálada, blízke duše a perfektné pochúťky, to je šťastie. Cigánske lečo je môj obľúbený recept z kuraťa a zeleniny do kotlíka. Naučila ma ho priateľka Kvetka. Celý život pracovala v špičkovej gastronómii a jej pochúťky sú jednoduché no vychýrené.

Ak sa aj vy počas víkendu chystáte prvýkrát v tomto roku zapáliť ohnisko a postaviť naň kotlík, určite si užijete „cmuky perkelt“ mojej kamošky Kvetky. Je plný zeleniny, kuracieho mäska a nekonečnej pohody. Kuchtili sme pekne v závetrí, slniečko svietilo akoby leto bolo už v apríli a malo trvať večne. A ja som sa tvárila ako akumulačná pec, ktorá sa potrebuje poriadne vyhriať po náročnej jari.
Jana Štrbková

Letná pohoda v záhrade s kotlíkovou špecialitou – cigánskym lečom. Foto: Martin Štrbka

kotlíková špecialita cigánske lečo recept

Špecialita do kotlíka: Cigánske lečo

Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

2 lyžice masti, 1 veľkú cibuľu, 3 veľké paradajky, 7 - 8 paprík, čierne korenie, nové korenie, soľ
nové korenie, 1 strúčik cesnaku, 1 menšie chladené  kura

Špecialita z kotlíka: Cigánske lečo

Špecialita z kotlíka: Cigánske lečo. Príprava receptu: Kvetka Ševčíková, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Kura naporcujeme na kúsky, na panvici rozpálime 2 lyžice  masti a nasucho na nej opražíme kúsky kuraťa, vložíme do rúry vyhriatej na 180˚C a pečieme prikryté asi 30 minút, kým bude z  hotové tak z dvoch tretín.
  2. Do kotla na ohni dáme 1 lyžicu masti, speníme na nej nakrájanú cibuľu, pridáme na kúsky najkrájané paradajky, aby sa cibuľka nepripálila, teda neprismudla, ako sa zvyčajne pri varení v kotlíku na otvorenom ohni stáva.
  3. Keď paradajky pustia šťavu, pridáme nakrájanú papriku, osolíme, okoreníme podľa chuti, pridáme jeden strúčik pretlačeného cesnaku.
  4. Keď bude zelenina z dvoch tretín hotová, pridáme k nej do kotla takmer hotové kura. Ešte desať minút povaríme a podávame. Dôležité je, aby malo lečo veľa šťavy. Podávame s chlebom, ktorý chutí najlepšie namočený do šťavy.

kotlíková špecialita cigánske lečo recept

Kotlíková špecialita, cigánske lečo. Foto: Jana Štrbková

 

Tip Medových motúzov

K !cmuky perkeltu" najlepšie chutí suché biele vínko.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1