Toto sú úžasné žemle s megachutným medvedím cesnakom, maslom a kyslou smotanou. Sú z kysnutého cesta a chutia ako sen. Určite ich ešte v sezóne medvedieho cesnaku vyskúšajte.
150 ml mlieka, 1 lyžička kryštálového cukru, 20 g čerstvého droždia,500 g hladkej špaldovej múky, 250 g masla, 200 ml kyslej smotany, 50 lístkov čerstvého medvedieho cesnaku, 2 lyžičky soli Maslo, vajíčko a smotanu vyberieme z chladničky. Pripravíme si kvások. Mlieko ohrejeme na teplotu tela, vylejeme do misky, pridáme medzi prstami rozdrobený kvások a cukor. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať asi 10 minút. Do väčšej misy nasypeme múku, pridáme žĺtok, soľ, na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, lístky medvedieho cesnaku, kyslú smotanu a zalejeme vzídeným kváskom. Rukou vypracujeme hladké cesto, dôležité je, aby sa všetky zložky dobre spojili, trvá to asi 4 minútky. Môžeme použiť aj mixér s lopatkovým nádstavcom. Vymiesené cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 - 55 minút podľa toho, ako máte doma teplo. Rúru vyhrejeme na 200 ˚C. Plech na pečenie vymastíme maslom alebo masťou. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Pomocou nožíka odkrajujeme kúsky cesta a ručne tvarujeme menšie buchtičky. Mne vychádza asi 15 kusov. Ukladáme na plech na pečenie. Prikryjeme ešte utierkou a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. V rúre vyhriatej na 200 ˚C pečieme asi 8 minút, potom teplotu znížime na 180 ˚C a pečieme ešte asi 40 minút dozlatista. Pred pečením môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať sezamovými, ľanovými alebo slnečnicovými semienkami. Vynikajúce maslové pečivo: Žemle s medvedím cesnakom
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov