fbpx
Domov Pečivo Vynikajúce maslové pečivo: Žemle s medvedím cesnakom

Vynikajúce maslové pečivo: Žemle s medvedím cesnakom

Autorka Jana Štrbková
Žemle s medvedím cesnakom

Toto sú úžasné žemle s megachutným medvedím cesnakom, maslom a kyslou smotanou. Sú z kysnutého cesta a chutia ako sen. Určite ich ešte v sezóne medvedieho cesnaku vyskúšajte.

Žemle s medvedím cesnakom

Vynikajúce maslové pečivo: Žemle s medvedím cesnakom

Toto sú úžasné žemle s megachutným medvedím cesnakom, maslom a kyslou smotanou. Sú z kysnutého cesta a chutia ako sen. Určite ich ešte v sezóne medvedieho cesnaku vyskúšajte. Pečivo žemle s medvedím cesnakom, najlepšie žemle s medvedím cesnakom, žemle s medvedím cesnakom recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 15 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

150 ml mlieka, 1 lyžička kryštálového cukru, 20 g čerstvého droždia,500 g hladkej špaldovej múky, 250 g masla,  200 ml kyslej smotany, 50 lístkov čerstvého medvedieho cesnaku, 2 lyžičky soli

Postup

Maslo, vajíčko a smotanu vyberieme z chladničky. 

Pripravíme si kvások. Mlieko ohrejeme na teplotu tela, vylejeme do misky, pridáme medzi prstami rozdrobený kvások a cukor. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať asi 10 minút. Do väčšej misy nasypeme múku, pridáme žĺtok, soľ, na kúsky  nakrájané zmäknuté maslo, lístky medvedieho cesnaku,  kyslú smotanu a zalejeme vzídeným kváskom.

Rukou vypracujeme hladké cesto, dôležité je, aby sa všetky zložky dobre spojili, trvá to asi 4 minútky. Môžeme použiť aj mixér s lopatkovým nádstavcom. Vymiesené cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 - 55 minút podľa toho, ako máte doma teplo. 

Rúru vyhrejeme na 200 ˚C. Plech na pečenie vymastíme maslom alebo masťou.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Pomocou nožíka odkrajujeme kúsky cesta a ručne tvarujeme menšie buchtičky. Mne vychádza asi 15 kusov. Ukladáme na plech na pečenie. Prikryjeme ešte utierkou a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.

V rúre vyhriatej na 200 ˚C pečieme asi 8 minút, potom teplotu znížime na 180 ˚C a pečieme ešte asi 40 minút dozlatista. 

 

Tip Medových motúzov

Pred pečením môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať sezamovými, ľanovými alebo slnečnicovými semienkami.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1