Po stresujúcom týždni sa dnes určite vyberiem do prírody a nazbieram si zelené lístky medvedieho cesnaku. Je v nich ukrytá energia prvého jarného slnka a obrovská liečivá sila prírody. Tu je mojich 5 dôvodov, prečo je medvedí cesnak superbylina.
Medvedí cesnak je prvou jarnou bylinou, ktorú môžeme konzumovať obsahuje látky, ktoré nás zbavia jarnej únavy a doslova nás postavia na nohy. Najúčinnejšie sú prvé jarné lístky, ktoré môžeme zbierať, až kým nezačne rastlinka kvitnúť.
Bylinkári odporúčajú medvedí cesnak proti jarnej únave, na podporu pamäti, harmonizáciu metabolizmu a trávenia či proti zápalom. Konzumovať odporúčajú túto bylinku surovú…
Bylinkári odporúčajú medvedí cesnak proti jarnej únave, na podporu pamäti, harmonizáciu metabolizmu a trávenia či proti zápalom. Konzumovať odporúčajú túto bylinku surovú…

1. TOP bylinka na jarný detox
Je to dokonalá bylinka, ktorá nám pomôže na jar detoxikovať organizmus. A tak si ho na štyri týždne naservírujem na tanier každý deň. Našťastie je to aj labužnícka pochúťka a s mojimi receptami to teda nebude žiadny problém.
2. Prvá čerstvá bylinka na imunitu
Teraz na jar potrebujeme naštartovať imunitu. Mení sa počasie a čelíme najzávažnejšej vírusovej infekcii, ktorá zasahuje celý svet. Preto potrebujeme mať imunitu vo vysokej kondícii. Ak si pôjdeme nazbierať medvedí cesnak do prírody, nazbierame lúče slnka a podporí sa tak tvorba vitamínu D, ktorá je pre dobrú imunitu kľúčová. Počas pre chádzky uvoľníme stres, ktorý tiež zráža imunitu na kolená a navyše si domov donesieme aj lístky tejto superbyliny.

3. Môžeme využiť super látky v byline naplno
Najúčinnejšia je táto bylinka čerstvá. Preto by sme ju mali zjesť ešte v ten istý deň, ako ju nazbierame. Vynikajúca je len tak na chlebík s maslom. Môžete si z nej vyrobiť aj bylinkové maslo, recept naň pridám ešte tento víkend sem, na portál medovemotuzy.sk.
4. Je v ňom ukrytá úžasná sila
Medvedí cesnak je vynikajúci, ak trpíme tráviacimi problémami, najmä so žalúdkom či hnačkou. Ak máte citlivý žalúdok, bylinkári odporúčajú zaliať hrsť nadrobno nakrájaných lístkov tromi decilitrami teplého mlieka a lúhovať tri hodinky. Nápoj precediť a popíjať počas celého dňa.

Foto: Jana Štrbková
5. Super tinktúra z medvedieho cesnaku
Čerstvé lístky cesnaku nakrájame nadrobno a zalejeme konzumným liehom, 38 – 40 %. V priehľadnej zazátkovanej fľaši postavíme na 14 dní na slnečné miesto. Precedíme a odložíme na tmavé miesto. Užívame aj niekoľko mesiacov. Bylinkári odporúčajú dávkovanie 2x denne 15 – 20 kvapiek do trochy vody. Môžeme ešte zapiť čistou vodou. Ideálne po jedle, pretože medvedí cesnak môže trochu dráždiť citlivý žalúdok. Podľa bylinkárov je táto tinktúra vynikajúca najmä v období chrípky a vtedy, keď potrebujeme organizmus zbaviť hlienov, napríklad pri zápaloch dýchacích ciest.
5. Super kulinárska bylina
Milujem medvedí cesnak, pretože sa z neho dajú v kuchyni čarovať také skvelé jedlá! Keď si ho prinesiem domov, len si nakrájaným posypem hrianku natretú maslom. Mňam! Alebo ho nasekaný pridám do vajíčkovej omelety. Perfektné! Vynikajúco chutí aj nakrájaný na cestovinách, ktoré pripravujem v štýle aglio oglio, len namiesto klasického cesnaku a petržlenovej vňate do nich pridávam poriadnu dávku nakrájaných lístkov. Všetky moje recepty z medvedieho cesnaku postupne pridám na môj portál medovemotuzy.sk počas marca. MŇAM.