fbpx
Domov Vianočné pečenie Tradičný slávnostný zákusok: Slonie slzy

Tradičný slávnostný zákusok: Slonie slzy

Autorka Jana Štrbková
slonie slzy recept

Slonie slzy sú veľmi chutný zákusok, ktorý sa tradične podával na rodinných oslavách. Hoci si ho doprajeme už len občas, vždy sa mi pri jeho pečení premietajú obrázky z detstva. Tento retro zákusok má preto v mojom srdci vyhradené vždy stále miesto.

slonie slzy recept
Slonie slzy sú veľmi chutný zákusok, ktorý sa tradične podával na rodinných oslavách. Hoci si ho doprajeme už len občas, vždy sa… Vianočné pečenie Tradičný slávnostný zákusok: Slonie slzy European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 12 rezov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 6 vajíčok, 80 g práškového cukru, 50 g polohrubej múky, 30 g kakaa, 1/2 lyžičky prášku do pečiva

Na plnku: 250 g zmäknutého masla, 60 g práškového cukru, 2 vrecúška vanilkového cukru, 150 g mletých vlašských orechov, 60 ml horúceho mlieka, 3 čo najrovnejšie banány

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky a cukor vyšľaháme dopenista. Kakao, múku a prášok do pečiva preosejeme do misy. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty postupne prisýpame múčnu zmes a jemne zapracúvame sneh.
  2. Cesto rovnomerne nalejeme na plech s rozmermi 35 x 30 cm vystlaný papierom na pečenie.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ˚C asi 15 minút. 
  4. Horúcu roládu preklopíme na vlhkú utierku, stiahneme papier na pečenie a opatrne preložíme na polovicu. Necháme vychladiť.
  5. Mleté orechy sparíme vriacim mliekom a necháme vychladnúť. Maslo makrájame na kocky, vložíme do misy šľahača, prisypeme práškový aj vanilkový cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme vychladnuté orechy a odložíme na 30 minút do chladu.
  6. Roládu jemne otvoríme a potrieme krémom, asi štvrtinu odložíme na potretie dezertu. Na krém položíme banány a preložíme do tvaru slzy. 
  7. Vrch dezertu potrieme tenkou vrstvou krému. Odložíme na pol hodinu do chladu. Vo vodnom kúpeli dohladka  roztopíme nalámanú čokolád, pridáme olej a premiešame. Necháme vychladnúť na teplotu tela.
  8. Stuhnutú roládu polejeme čokoládovou polevu, špachtľou ju rovnomerne rozotrieme.

Tip Medových motúzov

Ešte nestuhnutú čokoládu môžeme posypať cukrovými perličkami.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1