fbpx
Domov Videorecepty VIDEORECEPT Chrumkavý a dokonalý: Koláč včelie bodnutie

VIDEORECEPT Chrumkavý a dokonalý: Koláč včelie bodnutie

Autorka Jana Štrbková
Koláč včelie bodnutie

Kysnutý koláč včelie bodnutie je plný medu, mandlí a plnený je vanilkovým krémom. Vo vnútri je vláčny a šťavnatý a očarí vás chrumkavou karmelovo – mandľovou kôrkou. Piekla som ho naživo v Teleráne na Deň včiel, 20. mája 2024 pred kamerami televízie Markíza.

Koláč včelie bodnutie

Chrumkavý a dokonalý: Koláč včelie bodnutie

Vytlačiť recept
Porcie: 12 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

Korpus: 180 g polohrubej múky, 1 lyžička trstinového cukru, 80 ml mlieka, 1 bielok, 1/2 bal. čerstvého droždia, štipka soli, 20 g masla Mandľová kôrka: 80 g medu, 100 g mandľových lupienkov, 80 g hnedého cukru, 60 g masla Plnka: 20 g vanilkového pudingu, 30 g hnedého cukru, 1 žĺtok, 60 g masla, 1 lyžička mletej vanilky, 180 ml mlieka, maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy

Postup

  1. Do misky šľahača nasypeme múku, cukor, pridáme mlieko, roztopené ale vychladnuté maslo, bielok, soľ, a rozdrobené droždie. V šľahači s hákovým nadstavcom vymiesime hladké cesto.
  2. Cesto rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Cesto preložíme do formy.
  3. Na mandľovú kôrku do hrnca vložíme maslo, cukor aj med, na miernom ohni rozpúšťame a privedieme do varu. Potom prisypeme plátky mandlí. Túto zmes rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a odložíme na noc do chladničky.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 35 minút dozlatista.
  5. V druhej polovici pečenia môžeme povrch koláča prikryť papierom na pečenie. Upečený korpus rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame na porcie.
  1. Na plnku 2/3 tretiny mlieka privedieme do varu spolu s cukrom a s vanilkou. V zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
  2. Do horúceho pudingu vmiešame žĺtok, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne. Do vychladnutého pudingu primiešavame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Hotovou plnkou naplníme koláč.

Tip Medových motúzov

Koláč podávame vychladený.


VIDEORECEPT: Koláč včelie bodnutie

Chcete vidieť ako vo svojej kuchyni pripravujem tento skvelý recept, výborný koláč včelie bodnutie? Pozrite si môj videorecept z youtube kanála Medové motúzy.


Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1