fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 25.1.24: Babičkina medová roláda s malinovým lekvárom

Piekla som v Teleráne 25.1.24: Babičkina medová roláda s malinovým lekvárom

Autorka Nika Lucáková
babičkina medová roláda

Babičkina medová roláda, to je sen. Lahodné medové cesto sa spája s chuťou poctivého domáceho malinového lekváru. A ešte k tomu dokonalá čokoládová poleva. Roládu robievala moja babička, ktorá bola vychýrená cukrárka.

babičkina medová roláda

Dezert na víkend: Babičkina medová roláda s malinovým lekvárom

Vytlačiť recept
Porcie: 1 plech Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

4 vajíčka, 250 g slnečnicového medu z včelnice Medové motúzy, 1 lyžička sódy bikarbóny, 150 g hladkej múky, 1 pohár domáceho malinového lekváru, 100 g horkej čokolády (aspoň 70 % obsah kakaa)

medová roláda postup

Medová roláda. Príprava receptu: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. 
  2. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. 
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.  Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Roláda tak bude obzvlášť nadýchaná.
  4. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne rozotrieme. 
  5. Pečieme asi 10 až 12 minút. Ale 10 minút by malo byť  tak akurát.
  6. Na stôl si pripravíme kuchynskú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku, tak aby bol papier na vrchu. Trochu ho pokvapkáme studenou vodou a opatrne stiahneme.  
  7. Roládu hneď aj s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť.
  8. Vychladnutú roládu rozvinieme, natrieme domácim malinovým lekvárom , zvinieme a trochu pritlačíme.
  9. Čokoládu nalámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Rozmiešame, nalejeme na roládu, rovnomerne rozotrieme a necháme stuhnúť.

Príprava receptu, foodstyling: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

Príprava receptu, foodstyling: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Roláda je výborná aj bez čokolády, len taká nahá a tiež je to skvelé. Alebo s porciou šľahačky. 

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1