fbpx
Domov Jednoduché Kvásková špecialita: Výborné cesnakové uzly

Kvásková špecialita: Výborné cesnakové uzly

Autorka Jana Štrbková
cesnakový uzol recept

Môj muž miluje cesnakové uzly z pekárne. Ale keď ochutnal tieto domáce z kvásku povedal, že také výborné cesnakové uzly ešte nejedol. Pripravujú sa z prekladaného cesta podobne ako pagáčiky a chutia úžasne.

cesnakový uzol recept

Kvásková špecialita: Výborné cesnakové uzly

Môj muž miluje cesnakové uzly z pekárne. Ale keď ochutnal tieto domáce z kvásku povedal, že také výborné cesnakové uzly ešte nejedol. Pripravujú sa z prekladaného cesta podobne ako pagáčiky a chutia úžasne. Jednoduché cesnakové uzly, cesnakové uzky z kvásku, domáce cesnakové uzly European
Kvásková špecialita: Výborné cesnakové uzly
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 6 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Rozkvas: 100 g hladkej múky, 100 g mlieka, 1 lyžica kvásku
Cesto: 400 g hladkej múky, 215 g mlieka, 1 lyžička soli, 50 g roztopenej masti
Na prekladanie: 125 g masla
Na potretie: 4 lyžice olivového oleja, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/2 lyžičky soli

kváskové cesnakové uzly

Kváskové cesnakové uzly. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas špaldovú múku preosejeme, pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme. Necháme  odpočívať asi 10 - 12 hodín.
  2. Pripravíme si cesto. Do rozkvasu pridáme preosiatu múku, teplé mlieko, soľ, roztopenú a vychladnutú masť. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodinu. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kvasiť asi 2 hodiny. Počas tohoto času cesto aspoň dvakrát preložíme.
  3. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s rozmerom asi 30x20cm.
  4. Z chladničky vyberieme maslo a vložíme ho medzi dve časti potravinovej fólie. Rozvaľkáme asi na rozmer asi 20x15cm. Maslo položíme na rozvaľkané cesto.
  5. A ideme prekladať. Cesto s maslom zabalíme do tvaru poštovej obálky. Jemne prevaľkáme tak, aby sa rozmer obálky zväčšili len o niekoľko centimetrov z každej strany. Cesto po šírke zložíme na trojo, teda ho preložíme tak, že ho prekryjeme pravou stranou do dvoch tretín cesta a potom ľavou stranou prekryjeme zloženú pravú časť cesta. Vytvoríme tvar valčeka. Nad sebou budú teda ležať tri rovnaké časti cesta. Prikryjeme foliou a necháme asi hodinu kysnúť.
  6. Cesto opäť rozvaľkáme asi na priemer 30x20 cm a opäť na trojo preložíme. Necháme pol hodinu oddychovať prekryté fóliou. Potom ešte cesto týmto spôsobom preložíme asi 3 - 4-krát. Rozvaľkané cesto asi na výšku 1 - 1,5 cm nakrájame na 6 pásov a zaviažeme ich do tvaru uzlíka. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme odpočívať ešte 3 hodiny.
  7. Rúru vyhrejeme na 220°C, nastavíme si teplovzdušný režim. Uzly potrieme olivovým olejom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 - 15 minút dozlatista. Po dopečení uzly hneď potrieme cesnakovou pastou, ktorú sme si pripravili zmiešaním oleja, soli a pretlačených strúčikov cesnaku. 
  8. Upečené uzly necháme vychladnúť na mriežke.

Tip Medových motúzov

Kváskové cesnakové uzly najlepšie chutia hneď po vychladnutí.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1