fbpx
Domov Vianočné pečenie Tradičný zákusok: Opitý Izidor

Tradičný zákusok: Opitý Izidor

Autorka Jana Štrbková
opitý izidor recept

Chutný rodinný poklad s čarovným názvom opitý Izidor je tradičný zákusok, ktorý sa pred desaťročiami podával na rodinných oslavách. Ako malá som sa cítila omnoho dospelešie, keď mi dovolili jesť tento dezert s celkom slušnou dávkou rumu. A dnes, keď sa doň zahryznem sa zas cítim ako malé dievčatko. Skrtáka čarovný koláčik, čo vám poviem.

opitý izidor recept
Chutný rodinný poklad s čarovným názvom opitý Izidor je tradičný zákusok, ktorý sa pred desaťročiami podával na rodinných oslavách. Vianočné pečenie Tradičný zákusok: Opitý Izidor European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 plech Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.8/5
( 4 počet hlasov )

Ingrediencie

Na korpus: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 4 vajíčka, 80 g polohrubej múky, 20 g kakaa, 1 prášok do pečiva, 100 g vlašských orechov

Na orechovú plnku: 250 g vlašských orechov,  100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička citrónovej kôry, 150 ml rumu

Na kakaový krém: 300 ml mlieka, 100 g hnedého kryštálového cukru, 40 g vanilkového pudingového prášku, 50 g kakaa, 2 žĺtky, 300 g masla

Na polevu: 130 g horkej čokolády, 130 ml smotany na šľahanie 33 %

Ešte potrebujeme: 200 g marhuľového džemu, celé vlašské orechy

Postup

  1. Na korpus zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešame do nadýchanej peny. Bielky s práškovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Múku spolu s kakaom a kypriacim práškom preosejeme, primiešame mleté vlašské orechy. Do maslovej peny primiešame múčnu zmes a nakoniec zľahka primiešame sneh.
  1. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 30 x 30 centimetrov, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 30 minút. Necháme vychladnúť a natrieme marhuľovým džemom.
  2. Na orechovú plnku zomleté vlašské orechy krátko opražíme na suchej panvici. Presypeme do misky, pridáme oba cukry, citrónovú kôru a zalejeme rumom. Premiešame a rozotrieme na vychladnutý korpus natretý džemom.
  3. Na kakaový krém privedieme do varu 200 ml mlieka spolu s cukrom. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania varíme asi 2 minúty. Vanilkový krém za občasného miešania vychladíme, dohladka vmiešame zmäknuté maslo. Do krému nakoniec primiešame preosiate kakao a rozotrieme na orechovú vrstvu.
  4. Necháme stuhnúť v chladničke.
  5. Na polevu zohrejeme smotanu do bodu varu a horúcou zalejeme rozlámanú čokoládu. Dohladka vymiešame polevu, ktorú rozotrieme na vychladnutý koláč.
  6. Necháme vychladiť v chladničke, nakrájame na rezy a dozdobíme celými vlašskými orechmi.

Tip Medových motúzov

Namiesto marhuľového môžeme použiť aj ríbezľový džem.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1