Majsterkou v príprave kysnutých koláčov bola moja starká. Potom žezlo prevzala moja mamina a dnes vypekám tieto najlepšie dobroty na svete s veľkou radosťou aj ja. Toto sú kysnuté lekvárové lúpačky zo sladučkého maslového cesta a s čučoriedkovým džemom. Sú vynikjaúce.
700 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia (1 balenie), 8 lyžíc kryštálového cukru, 2 vanilkové cukre, 1 kg hladkej múky, 2 žĺtky, 200 g masla, 1 lyžička citrónovej kôry Mlieko zohrejeme spolu s 1 lyžicou kyštálového cukru, pridáme rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások. Cesto rozdelíme na asi 80 g kúsky, Výjde nám 17 kusov a vytvarujeme do tvaru gule, necháme ešte pár minút podkysnúť. Rúru vyhrejeme na 180 ˚C. Kúsky cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu, do stredu pomocou dvoch lyžičiek vložíme džem alebo lekvár. Preložíme. Kraje potrieme vyšľahaným bielkom a dobre spojíme. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút. Môžeme posypať aj makom alebo sezamovými semienkami.
Vynikajúce: Kysnuté lekvárové lúpačky
Jana Štrbková
Majsterkou v príprave kysnutých koláčov bola moja starká. Potom žezlo prevzala moja mamina a dnes vypekám tieto najlepšie dobroty na svete s veľkou radosťou aj ja. Toto sú kysnuté lekvárové lúpačky zo sladučkého maslového cesta a s čučoriedkovým džemom. Sú vynikjaúce.
Pečivo
kysnuté lekvárové lupačky
European
Ingrediencie
Na plnku: čučoriedkový, višňový, slivkový lekvár
Na potretie: 1 vajíčko
Na posypanie: 50 g mandľových lupienkovPostup
Múku preosejeme, pridáme žĺtky, citrónovú kôru, zvyšné cukre, roztopené a vychladnuté maslo a kvások. Vymiesime lesklé cesto, ktoré sa oddeľuje od ruky aj od misky. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.Tip Medových motúzov