fbpx
Domov Koláče a zákusky Klasika: Kysnuté osie hniezda s kakaom a so škoricou

Klasika: Kysnuté osie hniezda s kakaom a so škoricou

Autorka Jana Štrbková
kysnuté osie hniezda

Pocitvé kysnuté osie hniezda s poriadnou dávkou kakaa, škorice a masla. Presne také, ako ich poznáme z detstva sú výborné na desiatu do školy aj do práce. Vyskúšajte môj osvedčený recept na túto klasiku.

kysnuté osie hniezda

Klasika: Kysnuté osie hniezda s kakaom a so škoricou

Pocitvé kysnuté osie hniezda s poriadnou dávkou kakaa, škorice a masla. Presne také, ako ich poznáme z detstva sú výborné na desiatu do školy aj do práce. Vyskúšajte môj osvedčený recept na túto klasiku. Koláče a zákusky kysnuté osie hniezda, škoricové osie hniezda, kakaové osie hniezda European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 24 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 2.9/5
( 23 počet hlasov )

Ingrediencie

500 ml mlieka, 1 kocka čerstvého droždia, 100 g kryštálového cukru, 700 g hladkej múky, 100 g masla, štipka soli
Na kakaovú plnku: 2 lyžice kakaa, 100 g roztopeného a vychladnutého masla, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica kryštálového cukru
Na škoricovú plnku: 2 lyžičky mletej škorice, 100 g roztopeného a vychladnutého masla, 1 škoricový cukor, 1 lyžica kryštálového cukru
Na potretie: 50 ml teplého mlieka, 1 lyžica kryštálového cukru
Na posypanie: práškový cukor

 

Postup

  1. Mlieko spolu s cukrom zohrejeme, aby bolo teplé, rozdrobíme doň droždie, posypeme trochou múky prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások.  Trvá to asi 10 - 15 minút.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme roztopené a vychadnuté maslo, štipku soli a prilejeme vzídený kvások. Vymiesime lesklé cesto, ktoré sa má oddeľovať od ruky aj od misky. Prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Môžeme si vyhriať rúru na 40 stupňov a nechať cesto kysnúť v nej. Trvá to asi 60 minút, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. 
  3. Medzitým si pripravíme plnky. Na kakaovú plnku dôkladne zmiešame roztopené a vychladnuté maslo, cukor, kakao. Na škoricovú plnku dôkladne zmiešame roztopené a vychladnuté maslo, cukor, škoricu.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou vysypanú dosku a rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu jemne rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm do tvaru obdĺžnika. Pocelom povrchu cesta rozotrieme kakaovú plnku. Cesto napevno zvinieme do tvaru rolády. Odkrajujeme z neho asi 2,5 cm hrubé časti a ukladáme na maslom vymastený plech. Rovnako postupujeme aj pri druhom ceste, no potrieme ho škoricovou plnkou. 
  5. Osie hniezda potrieme celé zmesou teplého mlieka, v ktorom sme zorpustili cukor. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 C asi 20 minút.
  6. Hotové osie hniezda necháme vychladnúť na mriežke a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. 

Tip Medových motúzov

Osie hniezda môžeme naplniť aj makovou alebo orechovou plnkou, aj tak budú chutiť úžasne.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1