fbpx
Domov Tipy a triky Ako zistím, že je vo výrobkoch cukor: Alebo lúštime drobné nápisy

Ako zistím, že je vo výrobkoch cukor: Alebo lúštime drobné nápisy

Autorka Jana Štrbková
Ako zistíte, že je vo výrobkoch cukor

Je vo výrobkoch cukor? Často sa pýtam, keď lúštim drobné nápisy v zložení potravín a nápojov, ktoré často používajú označenie „len prírodné cukry“ alebo „bez pridaného cukru“.

Je to preto, aby sa odlíšili potraviny a nápoje, v ktorých nie je klasický cukor, či už repný alebo trstinový. To však stále neznamená, že vo výrobku nie je žiadny cukor.
Jana Štrbková

Glukóza, fruktóza a spol…

Označnie cukor totiž zahŕňa aj glukózu, fruktózu, laktózu, maltózu a ďalšie. Obsahujú ich prírodné produkty, ako je ovocie, zelenina, mlieko, med…

Prírodný repný a trstinový cukor. Foto: Jana Štrbková
  • BIELY CUKOR, repný aj trstinový, je z viac ako 99 % čistá sacharóza, ktorá je zložená z glukózy a fruktózy.
  • PRÍRODNÝ REPNÝ A TRSTINOVÝ CUKOR zlatistej farby obsahuje aj malé množstvo melasy so živinami.
  • TMAVŠIE TRSTINOVÉ CUKRY, ktoré nie sú také sypké, obsahujú omnoho viac zvyškovej melasy, a preto aj omnoho viac minerálnych látok.
  • GLUKÓZA je zdrojom energie pre telo aj mozog a nemôžeme bez nej fungovať. Tento jednoduchý cukor je prítomný najmä v rastlinách a v mede. Aj keď sa nazýva hroznový cukor, vyrába sa z rastlinných škrobov, najmä zo zemiakov.
  • FRUKTÓZA je tiež rýchlym zdrojom energie. Ukrytá je pod označením ovocný cukor a jeho sypká podoba sa získava z cukrovej trstiny a z kukurice.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1