fbpx
Domov Jednoduché Kváskujeme: Celozrnné kváskové žemle

Kváskujeme: Celozrnné kváskové žemle

Autorka Jana Štrbková
celozrnné kváskové žemle

Celozrnná múka je „hutnejšia“, no aj chutnejšia a viac zasýti. Vyskúšajte upiecť celozrnné kváskové žemle, sú výborné na raňajky. Opečte v hriankovači, natrite obľúbenou pomazánkou, obložte zeleninou a pochúťka je na svete.

celozrnné kváskové žemle

Kváskujeme: Celozrnné kváskové žemle

Celozrnná múka je "hutnejšia", no aj chutnejšia a viac zasýti. Vyskúšajte upiecť celozrnné kváskové žemle, sú výborné na raňajky. Opečte v hriankovači, natrite obľúbenou pomazánkou, obložte zeleninou a pochúťka je na svete. Jednoduché kváskové žemle, celozrnné kváskové žemle European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 12 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Rozkvas: 100 g celozrnná špaldová múka, 100 g vlažnej vody, 1 lyžica ražného alebo špaldového kvásku
Cesto: 500 g celozrnnej špaldovej múky, 250 g vody, 50 g bravčovej masti, 1,5 lyžičky soli, 1 lyžica tekutého medu
Na potretie: 1 vajíčko
Na posypanie:
ľanové semienka

Kváskové celozrnné žemle recept

Kváskové celozrnné žemle. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas k špaldovej múke pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme fóliou. Necháme  odpočívať asi 10 - 12 hodín. 
  2. Pripravíme si cesto. Do rozkvasu pridáme múku, vodu, soľ, roztopenú a vychladnutú masť, med. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodinu. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kvasiť asi 2 hodiny. Cesto aspoň dvakrát preložíme.
  3. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 13 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme bochníček. 
  4. Buchtičky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme ešte postáť ešte 2 - 3 hodinky.
  5. Pred pečením potrieme buchtičky rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými semienkami.
  6. Rúru si vyhrejeme na 230 ˚C a vložíme do nej aj spodný hlboký plech na zaparenie pečiva.
  7. Buchtičky vložíme do rúry, do spodného hlbokého plechu nalejeme pohár vody na zaparenie.
  8. Pečieme asi 15 minút dozlatista. Upečené buchtičky necháme vychladnúť na mriežke.

Tip Medových motúzov

Domáce kváskové celozrnné žemle sú voňavé, zdravé a veľmi chutné.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1