Ovečky sú už na lúkach a veselo zvonia zvoncami a vypásajú jarnú trávu. A vďaka tomu si konečne opäť môžeme vychutnať jednu z najzdravšícj potravín. Je to pravá slovenská ovčiu, takzvaná májová bryndza.
Vedeli ste, že tento náš poklad sa k nám pravdepodobne dostal z Rumunska? A jej dnešný názov pochádza asi z rumunského slova „bränza“. S jej výrobou u nás sa Slováci zoznámili asi už v 15. storočí s príchodom valachov práve z Rumunska. A o pár storočí neskôr sa už slovenská bryndza ako delikatesa predávala aj na viedenských trhoch. 😊
Probiotická bomba
Mäkký miesený a aj solený ovčí syr má pre náš organizmus veľa pozitív, ale len vtedy, keď sa konzumuje bez tepelnej úpravy (trebárs ako nátierka alebo plnka) a najlepšia je bryndza salašnícka zo surového nepasterizovaného ovčieho mlieka. V nej sú známe miliardy prospešných baktérií. Tieto probiotiká pozitívne vplývajú na naše črevá a tiež môžu napomáhať v boji s civilizačnými ochoreniami.
Najlepšia je 100% ovčia bryndza
Ak sa nedostaneme k 100 % ovčej bryndzi, stále máme možnosť pochutnať si na takej, kde je obsah ovčieho syra aspoň 50 % a zvyšok tvorí syr kravský. Väčšinou sa takejto bryndzi vraví zimná a býva pasterizovaná, ale je stále veľmi chutná a hodí sa do množstva skvelých receptov, ktoré nájdete u nás na blogu.