fbpx
Domov Koláče a zákusky Sladkosť bez múky: Gaštanová torta s čokoládou

Sladkosť bez múky: Gaštanová torta s čokoládou

Autorka Jana Štrbková
Gaštanová torta recept

Tento víkend na oslave Martinových narodenín hviezdila táto gaštanová torta s čokoládou. Na želanie oslávenca som plátky natierala marhuľovým džemom, posýpala gaštanovým pyré a zdobila ju dvojitou porciou šľahačky.

Gaštanová torta recept

Slakosť bez múky: Gaštanová torta s čokoládou

Vytlačiť recept
Porcie: 12 rezov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.6/5
( 5 počet hlasov )

Ingrediencie

120 g čokolády aspoň 60 % obsah kakaa, 100 g masla, 4 vajcia, 100 g práškového cukru, štipka soli, štipka sódy bikarbóny, 60 g mletých vlašských orechov, 100 g gaštanového pyré

Na ozdobenie:
50 g marhuľového džemu, 250 g gaštanového pyré, 200 ml smotany na šľahanie 40 %,  1 balíček vanilkového cukru, 12 uvarených gaštanov, jedlé kvety

Postup

  1. Na korpus nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu nalámanú na kúsky a maslo nakrájané na kocky.  Zložíme z kúpeľa a dohladka premiešame. Dohladka primiešame 100 g na kúsky nakrájaného gaštanového pyré.
  2. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s polovicou práškového cukru vyšľaháme do bielej, nadýchanej peny. Pridáme horúcu čokoládovú hmotu.
  3. Bielky vyšľaháme spolu so soľou a sódou bikarbónou do polotuha, prisypeme zvyšný cukor a šľaháme do hustej peny.
  4. Do žĺtkovej hmoty pridáme trochu snehu a všetky mleté orechy, nakoniec jemne zapracujeme všetok sneh.
  5. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 22 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Tortu pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 45 minút. Pred yvtiahnutím z rúry zapichneme doprostred torty špajdľu, ak sa na ňu cesto nelepí, korpus je upečený.
  6. Korpus vo forme preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Boky korpusu pomocou noža uvoľníme z bokov formy, vyberieme a preklopíme na stojan hore dnom, opatrne stiahneme papier na pečenie.
  7. Vychladnutý korpus rozrežeme na dva pláty. Spodný plát potrieme polovicou marhuľového džemu, posypeme 80 g nastrúhaného gaštanového pyré a priklopíme druhým plátom. Ten potrieme zvyšným džemom, posypeme 80 g gaštanového pyré. 
  8. Studenú smotanu spolu s vanilkovým cukrom dotuha vyšľaháme. Šľahačkou ozdobíme tortu. Navrch nastrúhame zvyšné gaštanové pyré, ozdobíme varenými gaštanmim jedlými kvetmi a ihneď podávame. 

Tip Medových motúzov

Odporúčam používať smotanu s obsahom tutku 40 %, vtedy šľahačka krásne drží aj do druhého dňa.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1