fbpx
Domov Nočný blog Nočný blog o vynikajúcej jahodovej pene s medom

Nočný blog o vynikajúcej jahodovej pene s medom

Autorka Jana Štrbková
najlepšia jahodová pena recept

„Až keď sa mi do očí pozreli moje druhé oči, ktoré si naklonoval môj syn… Až vtedy som zatúžila na vlastných chuťových pohárikoch opäť pocítiť detstvo. Tak poriadne šťavnato a sladko. „Ach, jahodová pena. poďme si ju urobiť,“ navrhla som a druhé modré oči len zaklipkali.

´Pripomína mi detstvo,´ vzdychla som otočená smerom k jahodovisku, kde ešte pred chvíľou stál môj syn. To už sa ale z kurína ozývalo rozčúlené kodkodákanie, pretože Filip sa rozhodol kvôli vidine exkluzívnej sladkosti skočiť s metlou v ruke priamo do ringu, kde vládne náš zúrivý skákajúci kohút. Ja pre toho zúrivca zásadne po vajíčka nechodím. Skákajúcich kohútov ignorujem od detstva 🙂 Úlovok bol o chvíľu pri mne, presne 3 čerstvé poctivé slepačie vajíčka. Prvé čerstvé ingrediencie na našu jahodovú penu.  Hľadiac na ne, stalo sa čosi zvláštne.
Jana Štrbková

jahodová pena recept
Jahodová pena. Prírava receptu Filipko a Jana Štrbkovci, foto: Jana Štrbková

Akoby som sa ocitla v obraze o dvadsať rokov späť. Uvidela som náš vtedy nový kurín plný sliepok s veľkým oknom, ktorý vyrobil ocino… Zbierala som jahody a zrazu za mnou zaznel zvonivý smiech sesternice Aďky, s ktorou sme tejto pochúťke vášnivo holdovali. Zacítila som závan horského vzduchu… Začula vrznutie dverí a čakala, či nevybehne môj brat, ale z neba je na zem stále ďaleko… V miske pribúdali jahody. „Mami, už máme dosť! Poďme mixovať,“ vrátil ma ako zvyčajne do „tu a teraz“ Filip.

Najlepšia jahodová pena. Foodstyling a foto: Jana Štrbková

Vytiahli sme starý mixér, do ktorého rýchlo pribudli bielka z troch ešte teplých vajíčok, 300 g čerstvo erstvo odtrhnutých jahôd a 150 g repkového medu z inulotýždňovej úrody našej včelnice Medové motúzy. Filip zapol mixér. Červená hmota sa premenila na ružovú a tá na nadýchanú penu. „Teraz je hotová!“ začula som svoj didaktický hlas, ktorý sa ma zmocní, keď Filip niečo robí so mnou. 

Foodstyling a foto: Jana Štrbková

A keď sme sediac pred domom obaja oblizovali sladké lyžičky, už mal penu všade,  na brade, lícach, tričku aj teplákoch. Utrel si tvár rukávom, zvážnel a opýtal sa: „Mami, už si si spomenula na to detstvo?“ A moje oči mu prisvedčili.

P.S: A nesmejte sa mi, že sa bojím kohúta. Ak s ním dokážete vstúpiť do jednej ohrady a ukradnúť mu vajce, za odmenu vám urobím jahodovú penu. Len sa musíte ponáhľať, pretože sezóna v našom jahodovisku, zdá sa, o týždeň-dva skončí.
Jana Štrbková

najlepšia jahodová pena recept

Najlepšia jahodová pena s medom

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

3 čerstvé domáce vajíčka, 150 g agátového medu, 300 g čerstvých jahôd

Postup

  1. Domáce vajíčka dôkladne umyjeme a osušíme.
  2. Oddelíme žĺtka od bielkov. 
  3. Do mixéra vložíme umyté a odstopkované jahody, najemno rozmixujeme, pridáme med a bielka.
  4. Mixujeme do pevnej peny.
  5. Ihneď podávame.

Tip Medových motúzov

* Čerstvé jahody vždy najskôr umyte pod tečúcou vodou, usušte na utierke a až potom odstopkujte. Budú tak omnoho aromatickejšie. * Jahodová pena chutí najlepšie len tak v pohári, na palacinkách či lievancoch.

najlepšia jahodová pena recept

Najlepšia jahodová pena s medom

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

3 čerstvé domáce vajíčka, 150 g agátového medu, 300 g čerstvých jahôd

Postup

  1. Domáce vajíčka dôkladne umyjeme a osušíme.
  2. Oddelíme žĺtka od bielkov. 
  3. Do mixéra vložíme umyté a odstopkované jahody, najemno rozmixujeme, pridáme med a bielka.
  4. Mixujeme do pevnej peny.
  5. Ihneď podávame.

Tip Medových motúzov

* Čerstvé jahody vždy najskôr umyte pod tečúcou vodou, usušte na utierke a až potom odstopkujte. Budú tak omnoho aromatickejšie. * Jahodová pena chutí najlepšie len tak v pohári, na palacinkách či lievancoch.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1