Mladý jarný špenát, je zdravým zázrakom pre oslabené telo aj dušu. Po dlhej zime doplní potrebné vitamíny, minerály a aktívne enzýmy. Špenát siaty je skrátka superpotravina.
Ak si na tejto listovej zelenine budeme pochutnávať pravidelne, dodáme organizmu množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C, E, K a antioxidanty. Potešíme ho aj minerálnymi látkami ako je sodík, vápnik, draslík, zinok, jód, železo. Ako už mnohí vedia, špenát sa nemôže pýšiť vysokým obsahom železa, ako sa dlhé roky tradovalo. Vysvetlenie je trochu kuriózne, chyba vznikla v istej štúdii úradovaním tlačiarenskeho škriatka, ktorý posunul desatinnú čiarku o jedno miesto doprava. Namiesto 3,5 mg v 100 g zeleniny sa uvádzal obsah železa až 35 mg.
Odídu zápaly aj zlá nálada
Pravdivou informáciou však je, že špenát obsahuje veľké množstvo rastlinného farbiva chlorofyl. Vďaka nemu má výnimočné regeneračné, protizápalové a hojivé účinky. Luteín sa zas stará o jastrabí zrak, chráni pred šedým zákalom a má vplyv na zachovanie správnej funkcie sietnice. Špenát má aj vysoký obsah vlákniny, ktorá pôsobí proti zápche a očisťuje telo od nahromadených škodlivých látok. Táto zeleninka udržuje v dobrej kondícii aj črevá a prispieva tak k posilneniu imunitného systému. Mali by ho jesť ženy, ktoré sa pokúšajú otehotnieť, pretože obsahuje kyselinu listovú priaznivo ovplyvňujúcu ženskú plodnosť.
Preč s jarnou únavou a stresom
Je výborné pre nás všetky, ktoré sme postihnuté stresom a rýchlym životným tempom, pretože pôsobí ako balzam na predráždené nervy.
Špenát je chutná kozmetika
Špenát je aj naším prírodným kozmetickým salónom. Flavonoidy, ktoré obsahuje, bránia predčasnému starnutiu pleti a osviežujú pamäť. Zelené lístky vám navyše zaručia elastickú pokožku a zdravé, nelámavé nechty.