fbpx
Domov Koláče a zákusky Babičkin recept: Kysnutý ovocný koláč s posýpkou

Babičkin recept: Kysnutý ovocný koláč s posýpkou

Autorka Nika Lucáková
ovocný kysnutý koláč s posýpkou

Obľúbenejší tradičný koláč na Slovensku ani nie je. Pekávali ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Je to kysnutý ovocný koláč s posýpkou. Upečte si ho podľa mojej babičky. Je úžasný, mäkký aj chrumkavý.

ovocný kysnutý koláč s posýpkou

Babičkin recept: Kysnutý ovocný koláč s posýpkou

Obľúbenejší tradičný koláč na Slovensku ani nie je. Pekávali ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Je to kysnutý ovocný koláč s posýpkou. Upečte si ho podľa mojej babičky. Je úžasný, mäkký aj chrumkavý. Koláče a zákusky kysnutý ovocný koláč s posýpkou recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 veľký plech Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 kocku droždia, 70 g krupicového cukru, 100 g masla, 1 vajíčko, soľ, 1 balíček vanilínového cukru, 750 g ovocia na obloženie (maliny, marhule, čučoriedky)
Na posýpku: 150 až 200 g masla, 50 g práškového cukru, asi 200 g hladkej múky

Postup

  1. Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 125 ml vlažného mlieka. Rozmiešame a necháme vykysnúť na kvások. Medzitým v mise spojíme preosiatu múku, krupicový aj vanilínový cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Ďalej pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
  2. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 40 minút kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho a prenesieme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie.
  3. Na cesto poukladáme v troch pásoch jednotlivé druhy ovocia, ktoré sme predtým dali odkvapkať.
  4. Na posýpku rozpustíme maslo a prelejeme do misy, kde pridáme múku a cukor. Rukami dobre vypracujeme na mrviacu sa posýpku a tú rovnomerne rozdelíme na cesto s ovocím.
  5. Koláč pečieme pri 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu vychladnúť a potom nakrájame.
kysnutý ovocný koláč s posýpkou

Foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Cesto musí kysnúť na teplom mieste bez prievanu. Vyhrejte rúru na 30 - 40 °C a kysnutie pôjde ako po masle.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1