fbpx
Domov Koláče a zákusky Pravé a ešte chutnejšie: Šomló halušky

Pravé a ešte chutnejšie: Šomló halušky

Autorka Jana Štrbková
šomloi halušky recept

Vynikajúci recept budapeštianskych cukrární, to sú šomló halušky. Mäkučké piškótové cesto, chuť pravej vanilky, ešte k tomu decentná aróma rumu zmiešaná s čokoládou a šľahačkou. Pripravte si ho spolu so mnou doma a máte ďalší obľúbený víkendový dezert.

šomloi halušky recept

Pravé a ešte chutnejšie: Šomló halušky

Vynikajúci recept budapeštianskych cukrární, to sú šomló halušky. Mäkučké piškótové cesto, chuť pravej vanilky, ešte k tomu decentná aróma rumu zmiešaná s čokoládou a šľahačkou. Pripravte si ho spolu so mnou doma a máte ďalší obľúbený víkendový dezert. Koláče a zákusky šomló halušky recept, pravé šomló halušky recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.5/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Klasický, veľký plech na pečenie
Na cesto: 6 vajíčok, 120 g kryštálového cukru, 120 g polohrubej múky, 1 lyžičku citrónovej kôry
Na vanilkový krém: 2 vajíčka, 30 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, ½ l mlieka, 1 – 2 lyžice polohrubej múky, 10 g masla
Na čokoládovú polevu: 100 g kryštálového cukru, 2 lyžice kakaa, 5 lyžíc vody, 20 g masla
Ešte potrebujeme: 1 dl rumu, 100 g mletých vlašských orechov, 100 g hrozienok, 200 ml broskyňového džemu, 250 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 ˚C.
  2. Hrozienka umyjeme pod prúdom studenej vody, necháme odkvapkať a zalejeme ich rumom.
  3. Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli a kryštálovým cukrom dopenista. Po jednom pridávame žĺtky, pridáme múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút.
  4. Na vanilkovú plnku v hrnci vyšľaháme 2 žĺtky spolu s oboma cukrami. Preložíme na mierny oheň a za stáleho miešania prilejeme mlieko a pridáme maslo. Keď začne krém vrieť, pridáme múku a miešame do zhustnutia. Ak je krém stále redší, pridáme ešte ďalšiu lyžicu múky. Odstavíme z ohňa.
  5. Na čokoládovú polevu dáme do hrnca cukor, kakao, vodu, maslo a zohrievame na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  6. Upečené cesto vyberieme z plechu, stiahneme z neho papier na pečenie a  necháme ho na mriežke vychladnúť. Rozkrojíme ho na tri rovnaké diely a ideme plniť.
  7. Prvý plát najskôr pokvapkáme lyžicou rumu, máme v ňom namočené hrozienka. 🙂 Rovnomerne polejem kakaovou polevou a nanesieme aj vanilkový krém. Priložíme druhý plát cesta. Ten tiež pokvapkáme lyžicou rumu, polejeme kakaovou polevou, posypeme zomletými orechami, hrozienkami, ktoré vyberieme z rumu a potrieme vanilkovým krémom. Priložíme tretí plát cesta, ktorý opäť polejem rumom, potrieme kakaovou polevou, posypeme orechami, natrieme džemom a opäť polejeme kakaovou plnkou. Odložíme stuhnúť aspoň na hodinku do chladničky.
  8. Pred podávaním vyšľaháme vychladenú šľahačkovú smotanu. Z rezov lyžicou tvarujeme halušky, aranžujeme na tanier. Podávame so šľahačkou a s čokoládou.

Tip Medových motúzov

Vynikajúco chutí aj s kopčekom vanilkovej zmrzilny.

Na šomló halušky najskôr naplníme pláty piškótového cesta a dáme poriadne schladiť do chladničky. Foto: Jana Štrbková
Z vychladeného cesta lyžicou vykrajujeme halušky, tie potom naaranžujeme na tanier, dozdobíme šľahačkou a čokoládou. Foto: Jana Štrbková

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1