Domov Koláče a zákusky Žĺtkové venčeky

Žĺtkové venčeky

Autorka Jana Štrbková
Recept na žĺtkové venčeky

Najobľúbenejším koláčikom môjho detstva sú žĺtkové venčeky s vanilkovým krémom. Vyskúšajte môj jednoduchý recept, podľa neho sa vám vždy vydaria nadýchané, chrumkavé a megachutné venčeky.

Recept na žĺtkové venčeky

Žĺtkové venčeky

Recept na žĺtkové venčeky Koláče a zákusky źĺtkové venčeky, odpaľované cesto European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 36 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto:
300 g hladkej múky, 500 ml vody, 110 g masla, štipka soli, 8 vajíčok
Na plnku:
700 ml mlieka, 300 ml smotany na šľahanie, 4 lyžičky krupicového cukru, 2 vanilkové pudingové prášky, 50 ml rumu
Na polevu:
50 g čokolády na varenie alebo na posypanie práškový cukor

Recept na žĺtkové venčeky

Recept na žĺtkové venčeky. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. V hrnci dáme zovrieť vodu, maslo, soľ.
  2. Do vriacej tekutiny nasypeme za stáleho miešania preosiatu múku. Cesto miešame - odpaľujeme na miernom ohni asi štyri minúty.
  3. Potom preložíme do misy šľahača a necháme trochu vychladnúť.
  4. K mierne teplému cestu začneme pomaly primiešavať po jednom žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
  5. Cestom naplníme zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme venčeky.
  6. Rúru vyhrejeme na 200  ˚C.
  7. V režime teplovzdušnej rúry vložíme tri plechy s venčekami a pečieme asi 20 minút. Potom rúru pootvoríme asi na 1 cm a dvierka podložíme vareškou. Pri otvorených ťahoch dopekáme pri teplote 160 ˚C ešte asi 10 minút.
  8. Vychladnuté venčeky prekrojíme na polovice.
  9. Pripravíme si krém. Väčšinu mlieka spolu s cukrom privedieme do varu. Pudingový prášok rozmiešame v zvyšnom mlieku a prilejeme k vriacej zmesi. Uvaríme hustý puding, necháme ho vychladnúť.
  10. Zo šľahačakovej smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a primiešame k vychladnutému krému.
  11. Nakoniec do krému primiešame rum.
  12. Plnkou naplníme zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou a naplníme spodnú časť každého venčeka, prikryjieme druhou časťou venčeka. Venčeky pocukríme práškovým cukrom. 
Žĺtkové venčeky poliate čokoládou

Žĺtkové venčeky poliate čokoládou. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Venčeky môžeme dozdobiť čokoládou, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1